Zit je in het laatste jaar van je bachelorstudie? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk een scriptie schrijven. Dit wordt door veel ex-studenten beschreven als de meest stressvolle tijd tijdens de gehele studie. Je krijgt te maken met het doen van een onderzoek en zult een advies moeten geven. Tijdens het schrijven van je scriptie doorloop je verschillende fasen die allemaal een andere aanpak eisen. Met deze drie tips wordt het afronden van je scriptie een eitje. 

Raak niet in de stress

Het schrijven van een scriptie kan veel stress met zich mee brengen. Zo moet je een onderzoek uitvoeren en krijg je te maken met een onderzoeksopzet, het doorlezen van literatuur en het schrijven van een betoog. Zorg ervoor dat je van tevoren een goede planning maakt. In veel gevallen krijg je geen duidelijke deadlines mee vanuit je opleiding. Je hebt een einddatum en dan moet de gehele scriptie af zijn. Plan voor jezelf een aantal kleine deadlines in. Zo maak je het gehele proces iets overzichtelijker en weet je wanneer je met een bepaald onderdeel bezig moet zijn. Raak vooral niet in de stress en probeer goed om te gaan met tegenslagen.

Houd alle bronnen bij

Tijdens je studie ben je waarschijnlijk doodgegooid met de APA-stijl. Het juist noteren van de bronnen in je scriptie is ontzettend belangrijk. Als je dit namelijk niet goed doet, wordt de scriptie gelijk afgekeurd. Tijdens het schrijven van je scriptie zul je te maken krijgen met heel veel verschillende bronnen. Het is belangrijk dat je deze allemaal goed bijhoudt. Anders kan het voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maak bijvoorbeeld een logboek met alle gebruikte bronnen en geef aan waar je deze hebt gebruikt. 

Scriptiebegeleiding

Heb je moeite met het schrijven van de scriptie? Of wil je je verslag graag laten checken door een professional. Studielab is een kenniscentrum op het gebied van studie-, statistiek- en scriptiebegeleiding. Er wordt professionele begeleiding aangeboden in de vorm van face-2-face en online begeleiding. Je kiest helemaal zelf wat voor begeleiding je nodig hebt en zit niet vast aan bepaalde kosten. Heeft jouw scriptie een flinke boost nodig? Dan is een scriptie bootcamp misschien iets voor jou. Je gaat dan in een weekend of aantal dagen met deskundige begeleiding bezig met je scriptie.