Soms denk je vast wel eens dat jij het beter weet dan je leidinggevende. Maar het kan ook zijn dat jij die leidinggevende bent en denkt dat alles goed gaat of juist het idee hebt dat het maar niet lukt om je mensen te motiveren. Of je hebt misschien te maken met een hoog ziekteverzuim dat je maar niet terug weet te dringen. Is de sfeer op jouw afdeling of binnen je bedrijf goed of lopen de spanningen af toe hoog op? Deze blog gaat over lessen in leiderschap. Welke manieren zijn er? En hoe je kunt achterhalen, of juist leren om leiding te geven op de juiste manier, zodat het werk gedaan wordt!

Jouw leiderschapsstijl

Leiderschap is flexibel. Je verandert en verbetert in de manier waarop je je gedraagt in je werkomgeving. Hoe langer je een leidinggevende functie hebt, hoe meer je je ontwikkelt. Je leiderschapsstijl zegt veel over de soort leider die je bent. Je zult, naarmate je langer in een leidinggevende functie zit, je leiderschap anders invullen. Je past je aan naar de behoefte van je bedrijf en je personeel.

Ben jij de democratische leider die beslissingen neemt op basis van de input van elk teamlid? Deze vorm kom je vaak tegen binnen gemeenten . Of de autocratische leider die het liefst zelf alle beslissingen neemt? Dit werkt wellicht goed voor een ploegendienst, maar kan in een andere omgeving niet heel effectief zijn. Dit kan zelfs demotiverend werken. We zien tegenwoordig dat coachende manieren van leiderschap steeds meer terrein winnen. Hiermee wordt vooral de nadruk gelegd op het stimuleren en het juist benutten van de kwaliteiten van je werknemers. Jij bent dan de coach die hen daartoe stimuleert.

Ontwikkel je zelf

Als leidinggevende ontwikkel je niet alleen met het bedrijf en haar doelstellingen mee. Je werkt ook aan jezelf. Wat hebben jouw mensen van je nodig? Wat verwachten ze van jou? Hoe kun je hen blijvend motiveren? Zou een andere aanpak kunnen helpen. Maar je kunt niet zomaar het roer omgooien. Soms is het fijn om te kunnen sparren met andere managers of mensen uit andere bedrijven die op hetzelfde niveau als jij zitten en misschien wel tegen dezelfde problemen aanlopen.

Waarom dan niet kiezen voor een cursus leiderschap? Het kan je helpen om je volledige potentieel te benutten en je tools bieden voor nóg effectiever leiderschap. Daarmee bereik jij je doelstellingen sneller!