Geplaatst op
Voor sommigen is het al van kleins af aan een grote droom om piloot te worden. Er gaat weinig boven zelf achter het stuur zitten van een vliegtuig terwijl je door de lucht vliegt, uitkijkend over de wereld. Als je piloot wil worden moet je natuurlijk wel een piloot opleiding volgen om je brevet te halen. Er zijn een aantal brevetten die je kunt halen, waarmee je verschillende vluchten wel of niet mag maken. In dit blog zetten we de opties voor je op een rijtje.
Pilootopleiding 1 – Light Aircraft Pilot License (LAPL)
De LAPL is simpel gezegd het hobbyisten-brevet. Dit brevet behaal je door een pilootopleiding van 30 uur vlieginstructies en een theoretisch deel succesvol af te ronden. Met dit brevet mag je binnen Europa non-commerciële vluchten maken in vliegtuigen met 1 motor en maximaal 3 extra inzittenden.
Private Pilot License (PPL)
Het eerste brevet dat je kunt halen om een ‘echte’ piloot te worden is een Private Pilot License. Dit is de start van iedere pilootopleiding, of je nu in je vrije tijd zelf vluchten wilt maken of voor KLM dagelijks een Boeing 747 naar Amerika (en terug) wilt brengen. Het is belangrijk om te weten dat je met een PPL in feite alleen non-commerciële vluchten mag maken en uiteraard niet met enorme passagiersvliegtuigen. Een PPL is uit te breiden en dus een soort opstapje naar de volgende stap: de Commercial Pilot License. Daarnaast zijn er nog andere uitbreidingen op het PPL zoals nachtvliegen, vliegen op instrumenten, kunstvliegen en vlieginstructeur worden.
Commercial Pilot License (CPL)
Voor de mensen die van hun hobby hun beroep willen maken is de CPL de volgende stap. Als je de bijbehorende opleiding succesvol afrond mag je jezelf een gecertificeerd ‘commercial airline pilot’ noemen. Hiermee mag je dus over heel de wereld commerciële vluchten uitvoeren, maar nog niet bij de luchtvaartmaatschappijen als KLM en Emirates. Wat voor commerciële vluchten mag je dan wel precies doen?
- Rondvluchten
- Reclamevluchten
- Vluchten voor luchtfotografen
- Parachutevluchten
- Zakenvluchten
Airline Transport Pilot License (ATPL)
Zoals de naam doet vermoeden is dit het brevet om aan de slag te gaan als piloot bij een luchtvaartmaatschappij. Een ATPL is een intensieve cursus die je klaarstoomt om grote vliegtuigen met meerdere motoren én met meer bemanningsleden (een van de belangrijkste onderdelen van de piloot opleiding) te vliegen. Ook dit brevet met bijbehorende opleiding is redelijk gestandaardiseerd en te behalen bij diverse gecertificeerde opleidingsinstituten (ook wel ATO’s genoemd).
Multi-crew Pilot License (MPL)
De laatste, populaire pilootopleiding is de opleiding voor een MPL. Over het algemeen leer je vrijwel dezelfde zaken als bij de opleiding voor een ATPL. Het grootste verschil is dat deze opleidingen vaak worden opgesteld in samenwerking met een luchtvaartmaatschappij. Als je aan een MPL-opleiding begint ben je dus veelal gegarandeerd van een baan bij de aangesloten airline. De focus ligt echter wel iets meer op het werken met en aansturen van bemanningsleden.
Gerelateerde berichten
Bouwkwaliteit
In de wereld van de bouw staan we voor een overvloed aan keuzes als het gaat om materialen. Maar te midden van alle opties steekt één...