De laatste maanden horen we telkens meer over Erp systemen, maar wat zijn dat eigenlijk? Wat is een ERP-systeem? In deze blog gaan we het een en ander uitleggen over deze nieuwe vorm van bedrijfsvoering, oftewel automatisering van de bedrijfsprocessen. Een ERP systeem is een nieuwe manier om verschillende software in een systeem te integreren. Alle informatie komt uit een database. We gaan er in deze blog verder op. Lees snel verder en kijk wat je eraan hebt als bedrijf.

Wat is er gemakkelijk aan ERP?

Het ERP-systeem is gemakkelijk om mee te werken. Elke ondernemer zou zich moeten afvragen of dit systeem niet iets voor hem is. Vroeger was het zo dat ondernemers met allerlei verschillende software applicaties werkten. Op die manier waren er veel problemen, bijvoorbeeld de transitie van het ene bestand naar het andere bestand. Dit was een soort vertaling, omdat software in verschillende talen geprogrammeerd werd, was het ook nodig om deze bestanden te vertalen. Zo kon het voorkomen dat data niet goed gekopieerd werd. Het kwam zelfs voor data weg viel. Dit zijn error‘s die eigenlijk helemaal niet meer nodig zijn. Met het Erp-systeem zijn er aan deze problemen een einde gekomen.

Hoe werkt een ERP-systeem?

Het systeem werkt heel eenvoudig: er is een database waar alle gegevens in staan, denk aan klantgegevens, maar ook aan gegevens over de in- en verkoop binnen het bedrijf. Daarnaast heeft elke afdeling een eigen module. Het is modules mogelijk om deze modules in te stellen voor de specifieke afdeling, deze aan te passen aan de wensen van zo’n afdeling. Het mooie is, dat uit de database alle gegevens komen. Dit heeft enkele voordelen: op deze manier wordt er nooit dubbele data ingevoerd in het systeem. Dit zou bijvoorbeeld wel gebeuren, wanneer er verschillende applicaties gebruikt zouden worden, waarbij gegevens worden ingevoerd in verschillende databases. Met het Erp-systeem is ook aan dit probleem een einde gekomen, want je kunt gewoon heel makkelijk gegevens invoeren van de klant, bijvoorbeeld bij de verkoopafdeling, de gegevens worden zo een keer ingevoerd en hoeven niet nog drie keer door een andere afdeling worden ingevoerd. Dat scheelt een boel tijd die de medewerkers op deze manier niet kwijt zijn en er komen geen error‘s. Een ander voordeel van dit systeem is, dat je op een gegeven moment niet meer zit met een magazijntekort, dat voor kan komen wanneer de inkoopafdeling van de verkoopafdeling geen seintje krijgt dat er een grote orde geweest is. Zo heb je altijd genoeg spullen op voorraad en zou je ook nooit een andere klant teleur te hoeven stellen.

Makkelijk managen

Gemakkelijk een uitdraai maken voor het management. Het management binnen een bedrijf kan heel gemakkelijk een uitdraai maken van de work flow. Wat is de inkomst, wat is de uitkomst? Welke processen zijn er gaande en waar moet meer opgestuurd worden. Een manager kan heel gemakkelijk een uitdraai maken en dan direct in een oogopslag zien wat er moet gebeuren. Zo is het veel gemakkelijker om je bedrijf te runnen. Als ondernemer ga je hier veel voordeel bij hebben en ook zeer veel geld besparen. Voorbeelden van het Erp-systeem zijn Oracle en SAP. De overheid en grote bedrijven gebruiken deze systemen al jaren en zijn hier natuurlijk enthousiast over.  Zij zijn trendsetters op dit gebied en we zullen zien dat de komende jaren ook het midden en klein bedrijf deze Erp-systemen gaat inzetten om hun input, throughput en output te optimaliseren. 

Voordelen ERP?

Er zijn een aantal voordelen verbonden met het ERP systeem, we benoemen ze nog maar eventjes in dit deze opsomming:

  • Geen dubbele data
  • Sneller uitdraai kunnen maken van de gegevens / workflow binnen een bedrijf
  • Geen error’s
  • Tekorten in de voorraad worden teruggedrongen

Dit zijn indrukwekkende voordelen die veel ondernemers zeker gaan overtuigen.

Conclusie

Het ERP-systeem is het nieuwe werken. Alle gegevens uit een database, alle modules aangepast aan de specifieke afdeling die ze gebruikt. Nooit meer last van error’s en dubbele data, ook handmatig werk door medewerkers van de verschillende afdelingen wordt overbodig, omdat de gegevens in een keer ingevoerd kunnen worden en ook door alle afdelingen indien nodig ingezien kunnen worden. Een aanpassing in de gegevens is zo gedaan en je hebt de gegevens weer up to date. En voor het management is het zo gemakkelijk om een uitdraai te maken. Op die manier wordt het zoveel sneller om een nieuwe strategie voor bedrijf op te zetten, dat gaat geld en tijd schelen.