Er kunnen veel vragen opkomen wanneer je een bv gaat oprichten. Wat zijn precies de voordelen? Wat kost het en hoe snel kan je een bv oprichten? Allemaal vragen waar de expert standaardbv je mee kan helpen. In deze blog belichten we het fenomeen bv en informeren we je over de voordelen.

Wat zijn de voordelen van een bv?

Recent is de wet veranderd die stelde dat je 18000 euro moest storten om een bv op te kunnen richten, het is nu aanzienlijk lager geworden, namelijk 0,01 euro. Dat is nog wel op te hoesten zou je zeggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bv als rechtspersoon populair is. Maar wat heb je er nu eigenlijk aan? Een aantal voordelen op een rij:

  • Je bent niet hoofdelijk of privé aansprakelijk voor schulden die je bv maakt. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer je een eenmanszaak zou hebben. Bij een bv is deze rechtspersoon de ‘gene’ die de schulden maakt. Een eenmanszaak valt samen met de natuurlijke persoon van de uitbater, dus deze persoon is in deze constructie wel hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Concreet betekent dit dat de persoon met de eenmanszaak wel met zijn privé vermogen aansprakelijk is.
  • Je kunt met een speciale holding structuur, eigendommen en vermogen stallen in de hoofd bv, deze wordt ook wel de holding genoemd of het moederbedrijf. Een bv van een lagere orde in deze structuur, de zogenaamde werkbv of dochteronderneming, en hangt onder de holding. Met deze werkbv kun je risico lopen tijdens het zaken doen. Wanneer de laatste bv failliet zou gaan, dan zijn het vermogen en de eigendommen die gestald zijn in het moederbedrijf niet aansprakelijk voor schuldeisers. Dit lijkt dus op het verhaal van de eenmanszaak ten opzichte van het bedrijf.
  • Het is gemakkelijker om verschillende taken, bijvoorbeeld diverse soorten directeur (algemeen, operationeel, etc.) in de organisatie te plaatsen.

Wat kost een bv oprichten?

Wanneer een expert een bv voor je opricht is het gemakkelijk om snel te starten. Het is altijd nodig om langs te gaan bij een notaris, omdat men ID-fraude wil voorkomen. De kosten voor het oprichten van een bv bedragen ongeveer 325 euro. Dat is een kleine investering voor het gemak wat je er van hebt.

Fiscale voordelen van een bv?

Het voordeel van een bv is dat je geen 52% over je inkomen hoeft te betalen, maar 20 a 25% over je winst. Dat scheelt nogal. Laat je goed informeren door een fiscaal expert om te kijken hoe een bv bij jouw bedrijf past.

Conclusie

Neem contact op met een expert en kijk of het bv iets voor je is. De besparingen en de structuur van de bv maken gemakkelijker om professioneel aan de slag te gaan.