Een familierechtelijke mediator is een neutrale partij die speciaal is opgeleid om echtparen te helpen bij het oplossen van de problemen bij hun scheiding en voert de volgende taken uit:

  • Vergemakkelijkt de communicatie tussen de partijen door ervoor te zorgen dat elke partij een ononderbroken spreektijd krijgt;
  • Vraagt partijen om een punt te herformuleren of uit te leggen wanneer dat nodig is;
  • Vraagt vragen om de communicatie duidelijk te maken;
  • Geeft informatie over het rechtssysteem;
  • Beschrijft hoe zaken kunnen worden bekeken door advocaten of rechters;
  • Identificeert alternatieven voor het oplossen van problemen; en
  • Verwijst het echtpaar naar externe deskundigen voor diensten zoals taxaties wanneer dat gepast is.

Hoe werkt het proces?

Het mediationproces bestaat uit het echtpaar en de mediatorsbijeenkomst in een reeks van bemiddelingssessies, meestal 1 – 2 uur lang.

De eerste bijeenkomst: Het echtpaar en de mediator bepalen de onderwerpen die besproken moeten worden en de volgorde waarin ze besproken worden, en beslissen vervolgens welke informatie verzameld en gedeeld moet worden. Tussen de eerste en latere sessies verzamelt het echtpaar alle relevante financiële gegevens, of indien nodig de adviezen van deskundigen zoals taxateurs of accountants, waarbij dit materiaal met dezelfde zorg en aandacht wordt behandeld als het geval zou zijn in het contradictoire proces.

Verdere vergaderingen: De discussies gaan over de vraag hoe compromissen te sluiten over de verschillende kwesties om aan de behoeften van beide partijen tegemoet te komen. De mediator assisteert door informatie te verstrekken over het rechtssysteem en de gebruikelijke manieren waarop echtscheidingskwesties worden opgelost.

De overeenkomst: Wanneer over alle kwesties overeenstemming is bereikt, stelt de mediator de overeenkomst op ter beoordeling door elk van de partijen en hun eventuele advocaten.

Hoe lang duurt de bemiddeling?

De complexiteit van de kwesties en het vermogen van de individuen om flexibel te zijn bij het onderhandelen over een eerlijke overeenkomst zijn bepalend voor de duur van de bemiddeling. Elke zaak is anders, maar de gemiddelde duur van de zaak is meestal minimaal drie tot vier bemiddelingsbijeenkomsten van twee uur, verspreid over minimaal een maand of twee. Meer complexe zaken kunnen vier tot zes maanden in beslag nemen.

Moet ik tijdens de bemiddeling naar een advocaat gaan?

Bemiddeling is geen vervanging voor de diensten van een gekwalificeerde echtscheidingsadvocaat. Beide partijen worden aangemoedigd om onafhankelijk juridisch advies in te winnen tijdens het bemiddelingsproces en om hun advocaat de overeenkomst te laten nakijken voordat deze wordt ondertekend. Ook als de mediator een advocaat is, kan hij geen van beide partijen juridisch advies geven.