De maritieme industrie is een industrie waarin de grootste machines en platformen worden gebruikt. Om massieve schepen, boorplatformen en windturbines te bouwen, heb je de juiste tools nodig. In deze blog gaan we in op het belang van goede kranen om al die zware onderdelen te kunnen tillen. Een van de Nederlandse experts op dit gebied is KenzFigee, die al sinds 1836 kranen ontwerpt en bouwt.

Offshore platform

Een platform midden op zee om naar gas of olie te boren is niet denkbaar zonder het gebruik van goede kranen. Om alle onderdelen op het platform te krijgen en containers op de schepen te krijgen wordt gebruik gemaakt van speciale kraanschepen of hijskranen bovenop het platform.

Windenergie kranen

Offshore kranen zijn niet alleen goed voor de havens, boorplatformen en schepen. Ze zijn ook onmisbaar om offshore windmolens te bouwen. Kenzfigee heeft bijvoorbeeld een speciale kraan die boven op de windmolen kan worden geplaatst om zo alle onderdelen omhoog te hengelen. Met deze innovatieve kranen is het mogelijk om windmolens op zee zo efficiƫnt mogelijk in elkaar te zetten.
Daarnaast wordt de kraan via een offshore kraan bij de haven op een schip geladen en is een kraan op het schip weer verantwoordelijk voor het ontladen van materiaal in zee.

Schepen

Een scheepswerf gebruikt vele soorten kranen om de verschillende onderdelen te kunnen maken en installeren. Omdat veel materiaal door schepen aangeleverd wordt, is een scheepsloskraan de eerste kraan aan het werk. Vervolgens worden kleinere portaalkranen gebruikt om het materiaal op te slaan. Vaak worden lichte bovenloopkranen gebruikt om stalen platen te verplaatsen in het snijgedeelte. Het leuke aan een scheepswerf is dat hoe meer onderdelen bij elkaar komen, hoe groter de scheepsblokken worden. Dit betekent dus ook dat de kranen die nodig zijn in principe ook steeds groter worden. Zonder kranen zouden dus scheepsvaart, boorplatformen en windturbines niet mogelijk zijn.