Goede arbeidsomstandigheden zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. De werkgever moet denken aan de veiligheid, gezondheid en welzijn van zijn of haar werknemers. De veiligheid op de werkvloer is een verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de werknemer. Daar zijn wetten, regels en normen voor. In deze blog vertellen we over welke cursussen er zijn om jouw werk veiliger te maken.

Hoe zit het met de veiligheid op jouw werk?

Op elke werkplek krijg je met veiligheid te maken. In een restaurant met voedselveiligheid en strenge hygiëne regels. In een werkplaats of alle elektrische apparaten en gereedschappen goedgekeurd zijn. Zijn de instructies voor het gebruik ervan helder? Liggen er geen onveilige stoffen in de werkplaats? Zijn er bedrijfshulpverleners? Wie zijn dat? Hoe zit het met de brandveiligheid. Een breed scala van vragen die je je kunt stellen over dit onderwerp. Globaal of tot in de details. Afhankelijk van je functie. Als je een NEN3140 cursus hebt gevolgd en verantwoordelijk bent voor de controle van de elektronische apparatuur dan sta je daar natuurlijk anders in dan dat je de hele dag achter je bureau zit.

Veiligheidstrainingen

Maar ook als je achter je bureau zit kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van jou en je collega’s. Een veilige werkomgeving is namelijk essentieel. Er zijn wet, regels, normen én richtlijnen die precies omschrijven hoe jij je kunt beschermen tegen risico’s als bij brandveiligheid en welke maatregelen jij of je werkgever kunt nemen voor bijvoorbeeld het opbergen van gevaarlijke stoffen. Op elk onderdeel van veiligheid zijn er cursussen te volgen. Soms online, soms klassikaal en ook op maat en on-the-job.

Ga binnen jouw organisatie na waar de behoefte ligt. Bedenk ook waar jouw ontwikkelkansen liggen. Hoe zie bij jullie de organisatie eruit op het gebied van veiligheid. Wil je BHV’er worden of ga je voor een MVK opleiding? Deze opleiding Middelbare Veiligheidskunde leidt je op voor een adviserende of coördinerende functie op het gebied van veiligheidszorg binnen een organisatie. Maar ook op gebied van milieu, Arbo en voedselveiligheid zijn er trainingen, cursussen en opleidingen. Daarmee kun je kennis uitbreiden en je vakbekwaam op vele vlakken ontwikkelen. Het vergroot je kennis en dus je waarde binnen een bedrijf. Of daarbuiten want op je CV geeft het ook aan dat je een groot gevoel hebt voor verantwoordelijkheid, als jij laat zien dat je veiligheid serieus neemt.