Er zijn verschillende manieren waarop je personeel op het werk letselschade kan oplopen. Dit is de reden waarom veel bedrijven die werken met gevaarlijke machines of stoffen met gezondheidsrisico’s, doorgaans het personeel een training laten ondergaan. Zo zorgen ze ervoor dat het aantal gevallen van letselschade tot een minimum wordt beperkt. Toch zit een ongeluk spreekwoordelijk vaak in een klein hoekje. In deze vlog onderzoeken we hoe letselschade ontstaat op de werkvloer.

Het spreekt voor zich dat werken in welke branche dan ook, niet altijd even grote risico’s met zich meebrengt. Wanneer personeel veel werkt met bijvoorbeeld een gevaarlijke machine, zal het risico op letselschade toenemen. In deze blog zul je dus vooral letselschade verhalen aantreffen die te maken hebben met werken op een gevaarlijke locatie. 

Werken in de bouw 

De bouwsector staat erg bekend om de gevolgen van zwaar werk. Het is niet ongehoord dat personeel op relatieve jonge leeftijd moet stoppen met werken, omdat ze last hebben van de gevolgen van bijvoorbeeld een hernia. Ook wordt er in de bouwsector veel gewerkt met grote machines zoals hijskranen, cementmolens en vrachtwagens. Ook hiermee kan een kleine fout al grote consequenties hebben voor de gezondheid van het personeel. 

Ongeschoold personeel 

Voor sommige banen is een speciale opleiding nodig. Voor sommige werkzaamheden daarentegen is juist een speciale training nodig. Zo is er bijvoorbeeld geen speciale mbo-opleiding voor bijvoorbeeld het besturen van een vorkheftruck. Er bestaat echter wel een cursus voor. Het is dan ook in het belang van de werkgever en dat van de werknemer om ervoor te zorgen dat het personeel deze machines bestuurt wanneer zij enkel beschikken over het juiste certificaat. Doordat ze de juiste training hebben ondergaan, zijn zij alerter op de mogelijke risico’s op letselschade. Wat de reden voor letselschade ook moge zijn, aan het einde van de dag wil je natuurlijk dat je personeel weer heelhuids naar huis kan. Daarom is het van belang om de risico’s op letselschade zoveel mogelijk te kunnen beperken.