Voortdurend is er nieuws over dat er een groot tekort is aan personeel. Toch kan het soms lastig zijn om een baan te vinden. Ben je op zoek naar een baan? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je wat je niet moet doen. 

Gebruik geen standaard motivatiebrief 

Het klinkt makkelijk om een standaard motivatiebrief op te sturen. Dit is echter niet slim om te doen. Met een standaard motivatiebrief voelt de werkgever zich niet aangesproken. Je kunt wel een opzet voor een motivatiebrief gebruiken, maar deze moet je wel altijd aanpassen. Je maakt dan een opzet voor een motivatiebrief per sector. Voor bijvoorbeeld techniek vacatures gebruik je dan een andere opzet dan voor vacatures in de zorg. Je laat in je motivatiebrief zien waarom je interesse hebt in het bedrijf. Laat ook blijken waarom jij past in de organisatie. Maak de motivatiebrief niet te lang. Een lezer zal dan snel afhaken. Vooral als er veel mensen reageren op een vacature heeft de beoordelaar geen tijd om alle brieven uitgebreid te lezen. 

Het curriculum vitae 

Net als je motivatiebrief moet je cv niet te lang zijn. Als richtlijn houd je 1 a4 aan. Je cv pas je ook aan op de vacature waarop je reageert. Zet alleen relevante informatie voor deze vacature op je cv. Als je bijvoorbeeld op een vacature in de zorg reageert zet je alleen werkervaringen op je cv die relevant zijn voor de zorg. Laat je cv ook door iemand anders beoordelen. Zo krijg je inzicht in wat de indruk is van iemand anders. Maak je cv daarnaast niet te druk, maar gebruik wel een design. Een wit cv is namelijk erg saai. 

Praat niet alleen over jezelf 

Dit geldt voor je motivatiebrief en voor het sollicitatiegesprek. De werkgever moet natuurlijk weten wie jij bent, maar als jij het alleen over jezelf hebt zal je hoogstwaarschijnlijk niet worden aangenomen. Laat zien waarom jij interesse hebt in het bedrijf. Lees je goed in en bedenk van tevoren enkele vragen. Als je het over jezelf hebt, probeer dan de connectie te leggen met het bedrijf. Als het bedrijf duurzaam is en jij duurzaamheid belangrijk vindt kan je hier een verbinding leggen. Je vertelt bijvoorbeeld dat je meer plantaardig eet, omdat je duurzaamheid ook belangrijk vindt. Vertel in een motivatiebrief niet te veel over jezelf. Hierdoor kan het bedrijf juist nieuwsgierig naar je worden en vergroot je de kans dat ze je uitnodigingen op een kennismakingsgesprek. 

oen. Zo heb je hopelijk snel een nieuwe baan. 

Je vergroot ook je kans op een baan door op meerdere websites te zoeken naar vacatures. Kijk bijvoorbeeld op Indeed, Linkedin en de website Pro-gress.nl. Op de website van Progress kan je ook jouw cv achterlaten. De recruiters benaderen je vervolgens met passende vacatures.