Wanneer je bijvoorbeeld een goed doel hebt, dan is het morgen een stichting voor op te richten. Denk bijvoorbeeld aan een training of therapeutische zaken die je uitvoert. Een stichting oprichten moet een goed doel hebben, winst maken mag geen doel op zich zijn. Wel is het zo dat er betaalde krachten aan het werk mogen zijn binnen de stichting. Het is overigens niet zo dat er helemaal geen winst gemaakt mag worden, maar die moet steeds terugstopt worden in de stichting. We nemen wat voordelen met je door.

Niet aansprakelijk

Wanneer je in het bestuur zit van de stichting, dan is het zo dat dit bestaat uit een of meerdere personen. Het is niet zo dat zij aansprakelijk zijn als de schulden gemaakt worden. De stichting is een rechtspersoon en die wordt dan onder de loep genomen. Je kunt verschillende activiteiten in een stichting onderbrengen. Op deze manier kun je allerlei doelen nastreven binnen een overzichtelijke structuur. Vaak is de samenstelling van een bestuur: secretaris, penningmeester en voorzitter. 

Voorbeelden van activiteiten

Er zijn tal van activiteiten die in een stichting onder te brengen zijn. Bij sommige zaken zou je echt niet verwachten dat ze in de stichting ondergebracht zijn. Wat dacht je van een lokale omroep stichting? Dit is bijvoorbeeld een radio en televisiestation dat als stichting opereert. Daarbij is het voor een bank mogelijk een stichting op te richten voor hun kunstverzameling. Er zijn ook tal van religieuze doelen die vanuit een stichting nagestreefd worden. Als je het zo leest kan een stichting van alles herbergen, dat is ook zo. Het enige is dat het geen winstoogmerk mag hebben. Het doel moet zijn het goede doel. Daarom is het ook belangrijk om bij het oprichten van een stichting duidelijk geformuleerd te hebben wat de doelen zijn en hoe ze bereikt gaan worden, dit laatste is een vereiste voor de oprichting.