Er zijn geen speciale trainingen voor het registreren van een domeinnaam. Het is voor sommige mensen een peuleschilletje om zelf te doen en anderen schakelen een bureau in om het te doen. Het is eigenlijk niet moeilijk om een domeinregistratie te doen. Het is wel belangrijk om het goed te doen. Er zijn namelijk juridische aspecten welke meetellen wanneer je een domeinnaam registreert. Waar moet je op letten?

Zet het op de juiste naam

De domeinnaam moet op naam staan van de juiste persoon. Het is belangrijk om hierbij de naam te gebruiken van de daadwerkelijke eigenaar. Ben je het webdesignbureau of de hostingpartij? Dan is het belangrijk om niet je eigen naam en gegevens te gebruiken. Wat als de persoon illegale activiteiten ontplooit (zonder of met zijn medeweten) op de site en zijn mails? Wanneer mensen de naam van de eigenaar van de site opzoeken staan daar jouw gegevens. De nare brieven en mogelijk ook reputatieschade komt dan bij de verkeerde partij terecht. Het kan voor veel problemen en onvrede zorgen.

Eigendomsrechten

Als eigenaar is het ook belangrijk om alles op jouw eigen naam te zetten. Wanneer het niet op jouw naam staat en de domeinnaam is opeens veel geld waard kan iemand besluiten om hem te verkopen. Het is beter om hier duidelijkheid in te hebben. De domeinnaam is van jou en dat moet ook helder zijn richting anderen. Het is prettig om een domeinnaam te hebben welke veel waard is. Ook wanneer een domeinnaam niet een vermogen waard is kan deze zeer waardevol voor je bedrijf zijn of als persoon. Wat als iemand anders de door jouw vastgelegde domeinnaam gaat gebruiken? Een concurrent? Of iemand met een soortgelijke naam? Het zou niet zo tof zijn. Toch? Pas hier dus mee op.